sobota, 12 lutego 2011

Mandarynkowa pierś z kaczki.

Mandarynkowa pierś z kaczki.
SKŁADNIKI:
600 g piersi z kaczki,
150 g mandarynek,
5 g anyżu,
2 g przyprawy;5 smaków;,
3 g cukru,
1 kora cynamonowa,
sos sojowy ciemny,
Warzywa:
100 g jarmużu,
60 g bok choy(odmiana chińskiej kapusty),
50 g zielonych szparagów,
1 g jasnego sosu sojowego,
2 g sosu ostrygowego,
olej sezamowy,
Sos hoisin:
100 g śliwek,
150 g jasnego sosu sojowego,
50 g octu,
70 g wina ryżowego,
1 papryczka chili,
1 ząbek czosnku,
sól,cukier,
olej sezamowy....
PRZYRZĄDZENIE:
Piersi z kaczki przygotować do marynowania,umyć,ponacinać skórę i posolić.Przygotować marynatę z mandarynek,pokruszonego anyżu,kory cynamonowej,cukru,przyprawy;5 smaków; i sosu sojowego.Marynatą zalać piersi z kaczki.Mięso marynować przez 6 godzin,następnie piec w 145 stopniach przez 45 minut.Rozdrobnione warzywa usmażyć na mocno rozgrzanym oleju sezamowym,całość doprawiając sosem sojowym i ostrygowym..
Wszystkie składniki sosu hoisin z wyjątkiem wina ryżowego gotować na małym ogniu przez godzinę,następnie zmiksować i dodać wino ryżowe......

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz