sobota, 12 lutego 2011

Szaszłyk z polędwicy cielęcej i banana.

Szaszłyk z polędwicy cielęcej i banana.
SKŁADNIKI:
4 banany,obrane ze skórki,pokrojone w równe,nizbyt cienkie talarki,
4 małe oczyszczone polędwiczki cielęce,pokrojone w plastry,
1 łyżeczka mielonego kardamonu,
1 łyżka cukru,
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej,
4 zdrewniałe łodyżki rozmarynu(zostawić igiełki na samym czubku),
1 mały ząbek czosnku,
1 łyżka stołowa białego wina wytrawnego,
6 łyżek stołowych majonezu,
2 łyżki stołowe drobno pokrojonego chudego wędzonego boczku,
1 łyżka tartego parmezanu,
olej roślinny do smażenia.....
PRZYRZĄDZENIE:
Wędzony boczek podsmażyć,aż będzie chrupiący.Tłuszcz zlać,a kiedy plastry ostygną,zalać je winem.Dodać majonez,tarty parmezan i ewentualnie przegotowaną gorącą wode.Plastry banana podsmażyć w lekkim karmelu(na teflonową patelnię wsypać cukier i starając się go nie spalić,podsmażyć plastry).Plasterki polędwicy lekko rozpłaszczyć i marynować w kardamonie,małej ilości rozmarynu i oliwie.
Wykorzystując łodyżki rozmarynu jako szpadki do szaszłyków,nadziewać na nie na przemian mięso i banana.Szaszłyki usmażyć w głębokim tłuszczu.
Na talerzu rozłożyć trzy różnej wysokości wieżyczki z szaszłyka,udekorować sosem i podawać z bukietem sałat......

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz