środa, 16 lutego 2011

Pieczona pierś kaczki

Pieczona pierś kaczki z parfait z prawdziwków to bardzo dobra potrawa.Każdy może zrobić,jeśli tylko ma chęci do pracy.Wystarczy podstawowa wiedza o kuchni.
Składniki:
1 łyrzeczka posiekanej cebuli,4 piersi z kaczki,2 łyżki jasnego sosu sojowego,3 łyżki sosu ostrygowego,1 laska cynamonu,200 g prawdziwków,1 łyżka brandy,6 łyżek majonezu,150 g wiśni marynowanych w imbirze,1 łyżeczka soli,1 łyżeczka białego pieprzu,1 łyżka cukru,1 łyżka przyprawy"5 smaków",4 gwiazdki anyżu,3 łyżki oliwy z oliwek,1 mandarynka,1 szklanka czerwonego wina,1 szklanka wywaru grzybowego.....
Przyrządzenie:
Prawdziwki płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę,następnie smażymy na oliwie z oliwek z cebulą i zalewamy 1 szklanką wywaru grzybowego.Doprawiamy do smaku solą,pieprzem,cukrem i brandy.Gotujemy około 45 minut,miksujemy i przecieramy przez sito.Gotową masę zamrażamy i bardzo często mieszamy,tak by powstały delikatne lody parfait.
Nacinamy po skórze piersi kaczki i marynujemy je przez 5 godzin w jasnym sosie sojowym,sosie ostrygowym,,cynamonie,anyżu,przyprawie"5 smaków",cukrze i pieprzu.Następnie pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 35 minut.Przed ułożeniem na talerzu kroimy je w cienkie plasterki.
Ze zredukowanego czerwonego wina oraz drobno pokrojonych wiśni marynowanych z imbirem robimy sos,dopawiając go do smaku pieprzem i solą.Polewamy nim talerz,na którym układamy plasterki kaczki oraz dekorujemy sałatą i parfait..
Polecam,bo jest bardzo dobre i zachęcam do zrobienia wspaniałego posiłku.A z uwagi na czas jaki ktokolwiek ma,to może to zrobić każdy bez ograniczeń.Wystarczy chęć do sporządzenia sobie jedzonka.
http://najlepszeprzepisykulinarne.blogspot.com/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz