niedziela, 6 marca 2011

Grilowany filet z miecznika z karmelizowanym ananasem

Grilowany filet z miecznika z karmelizowanym ananasem jest bardzo dobrym daniem. Łatwe do zrobienia i polecane przez najlepszych kucharzy. Jest świetne.
Składniki:
600 g aromatycznego ryżu, 8 prostokątnych steków z miecznika po 80 g każdy, oliwa z oliwek z chili i kardamonem, pęczek rukwi wodnej opłukanej i przebranej, cząstki z 2 pomarańczy, 4 kawałki świeżego ananasa wielkości steka z miecznika, 2 płaty greckiego ciasta filo, masło do smarowania, 2 łyżki brązowego cukru, 1 łyżka octu winnego czerwonego, kilka ziaren pokruszonego czerwonego pieprzu.
Aromatyczny ryż:
500 g ugotowanego ryżu długoziarnistego, 1 łyżeczka bazyli, kolendry i mięty pieprzowej drobno posiekanych w paski, skórka z połówki: limonki, pomarańczy i cytryny sparzona i cienko pokrojona, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól i świeżo mielony czarny pieprz.
Przyrządzenie:
Ciasto filo przyciąć do tej samej wielkości co steki, posmarować masłem, złożyć po trzy sztuki i dopiekać w piekarniku w 170 stopniach przez około 10 minut.
Na patelni rozpuścić brązowy cukier z octem winnym i czerwonym pieprzem. Skarmelizować ananasa.
Usmażyć na grilu rybę, delikatnie ją posolić i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Przełożyć ananasa ciastem i rybą, a na wierzchu położyć jeszcze jeden kawałek ryby.
Aromatyczny ryż: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Podawać z sałatką z rukwi wodnej i pomarańczy, z oliwą z chili i kardamonem oraz aromatycznym ryżem.
Na swoim blogu mam już sporo sprawdzonych przepisów kulinarnych i dobrych dla każdego. Moim zdaniem wszystkie są świetne. Ale to już nie mi jest ocenianie tego, tylko innym. Więc zapraszam do robienia jedzonka.