sobota, 12 lutego 2011

Smażony miecznik z bukietem sałat.

Smażony miecznik z bukietem sałat.
SKŁADNIKI:
120 g filetu z miecznika,
15 ml sosu teriyaki,
40 g świeżych truskawek,
10 g świeżej bazylii,
10 ml czerwonego octu winnego,
sól,pieprz mielony,
80 ml oliwy z oliwek,
2 łyżeczki miodu,
60 g różnych gatunków sałat,
1 łyżeczka kruszonego czarnego pieprzu,
20 g świeżego masła.....
PRZYRZĄDZENIE:
Filet miecznika pokroić w kostki 5x5 cm,lekko obtoczyć je w kruszonym pieprzu..
Truskawki opłukać,usunąć szypułki,pokroić w drobną kostkę.Bazylię pokroić w cienkie paseczki,wymieszać z truskawkami.Ocet winny połączyć z 60 ml oliwy z oliwek,solą,pieprzem mielonym oraz miodem.Całość dodać do truskawek wcześniej wymieszanych z bazylią..
Sałatę umyć,porwać na małe kawałki i ułożyć na talerzu.Rybę obsmażyć z każdej strony na pozostałej oliwie,pod koniec smażenia dodać 20 g masła.Miecznika odsączyć na kuchennym ręczniku,ułożyć obok bukietu sałat.Dookoła wylać dressing truskawkowo-bazyliowy,a na koniec udekorować sosem teriyaki..
CIEKAWOSTKA:
Sos teriyaki to mieszanka naturalnie warzonego sosu sojowego,wina,cukru,octu i przypraw.Służy jako marynata lub zaprawa do wszelkiego rodzaju potraw z grilla,pieczonego mięsa,ryb oraz drobiu.......

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz