sobota, 12 lutego 2011

Schab jagnięcy z małżami św.Jakuba

Oto schab jagnięcy z małżami św.Jakuba.
To są składniki:200 g schabu jagnięcego,oczyszczonego i pokrojonego w cienkie plasterki.
150 g małży św.Jakuba,pokrojonych w grubsze plastry,
100 g umytego szpinaku,
150 g prawdziwków,
1/4 łyżeczki kruszonego pieprzu,
1/2 korzenia imbiru,
5 łyżek oleju sezamowego,
2 ząbki czosnku,
1 ostra papryczka chili,
1 łyżka sosu ostrygowego,
1 łyżka jasnego sosu sojowego,
1 łyżka soli,
1 łyżka cukru,
1 łyżeczka białego pieprzu,
1 łyżeczka rozmarynu......
W woku rozgrzać olej sezamowy do temperatury 160stopni.Jagnięcinę pokrojoną w paski i małże przekrojone na pół smażyć z dodatkiem drobno pokrojonego imbiru,czosnku,chili i kruszonego pieprzu...
Po 5 minutach smażenia dodać pokrojone w dwucentymetrową kostke obgotowane wcześniej prawdziwki.Grzyby smażyć mieszając.Dodać porwane liście świeżego szpinaku,a następnie posiekany rozmaryn.Całość zalać 1/2 litra przegotowanej wody.Doprawić do smaku sosem ostrygowym,sosem sojowym,cukrem i pieprzem.Gotować  kilka minut,póki woda nie odparuje...
Podawać z ryżem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz