środa, 16 marca 2011

Sernik brzoskwiniowy

Znakomity sernik. Inny niż wszystkie. Wygląda też wspaniale przez zapieczną na wierzchu pianę. Zachęcam gorąco do spróbowania, zwłaszcza że nie jest zbyt pracochłonny.
Pyszny sernik, zawsze wychodzi i bardzo łatwy w przygotowaniu. Piekłam go już wielokrotnie i nigdy się nie znudził. Zawsze smakuje wspaniale. więc polecam gorąco!
Składniki na ciasto:
- dwie szklanki mąki,
- jedna kostka masła, lub margaryny,
- cztery żółtka,
- trzy łyżki cukru,
-jedna, płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
 Zagnieść ciasto ze wszystkich składników, uformować kulę, zawinąć w folię lub ściereczkę  i włożyć do lodówki,  przynajmniej na jedną godzinę ( lepiej trochę dłużej).
Składniki na masę serową:
- jedna kostka masła,
- jedna szklanka cukru pudru,
- dwa całe jajka,
- dwa budynie śmietankowe,
- dwa duże kubeczki serka  np TOSKA  o pojemności ok. 400 ml każdy,
- jedna puszka brzoskwiń,
 Utrzeć na pianę masło, dodawać powoli cukier puder, potem całe jajka, serki  i budynie.
Brzoskwinie wyjąć z puszki, odcedzić , pokroić w dość dużą kostkę i dodać do masy serowej.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i ułożyć na dnie dużej  tortownicy, lub blachy do pieczenia o wymiarach ok. 25 x 40 cm.  Następnie ciasto posmarować cienko dżemem lub konfiturą,  żeby masa serowa nie wchodziła w ciasto. Na to kładziemy masę serową z brzoskwiniami.
Z pozostałych z ciasta czterech białek ubijamy sztywną pianę i dosypujemy powoli szklankę cukru pudru, cały czas ubijając.
Tak ubitą pianę wykładamy na sernik.
Pieczemy 40 minut w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni  C.
Wyjmujemy, studzimy i możemy zabrać się do jedzenia.
Zawsze wychodzi. Smacznego!