sobota, 19 lutego 2011

Pasztet z gęsiej wątróbki z opiekaną brioszą

Pasztet z gęsiej wątróbki z opiekaną brioszą jest po prostu świetny. Zainteresowanym polecam w 100%. Przepis polecany przez największych szefów kuchni w kraju.
SKŁADNIKI:
1, 5 kg gęsiej wątróbki, 150 ml brandy, 100 ml dżinu, 380 g cukru, 30 g soli, 15 g białego wina, mielonego pieprzu, 80-100 g plasterków słoniny lub bekonu do wyłożenia formy, 10 kromek brioszy(delikatne pieczywo drożdżowe), 10 świerzych fig, 200 ml octu balsamicznego.
WYKONANIE:
Gęsią wątróbkę oczyścić z żyłek znajdujących się w środku. Z brandy, dżinu, cukru, soli oraz pieprzu sporządzić marynatę. Oczyszczoną wątróbkę zalać marynatą, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 24 godziny.
Zamarynowaną wątróbkę lekko odcisnąć z nadmiaru płynu, przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą oraz plastrami słoniny lub bekonu. Brzegi foli zawinąć. Całość gotować w kąpieli wodnej w temperaturze 90-95 stopni przez około 50-60 minut. Po ugotowaniu pasztet lekko przestudzić w temperaturze pokojowej, docisnąć obciążoną deską i wstawić do lodówki. Figi umyć, osuszyć i pokroić w ćwiartki.
Ocet balsamiczny wymieszać z 200 g cukru i gotować na wolnym ogniu do momentu odparowania 1/2 objętości płynu. Na koniec wrzucić pokrojone figi, lekko zagotować i odstawić do wystygnięcia. Kromki brioszy, czyli pieczywa drożdżowego (można użyć tostowego), lekko opiec, odkroić brzegi i ułożyć na przemian z plastrami pasztetu. Wykończyć konfiturą ze świeżych fig.
CIEKAWOSTKA:
Foie gras. Specjalnie spreparowane kacze lub gęsie wątróbki, typowe dla kuchni francuskiej. Produkt ten ma konsystencję pasztetu, lecz w rzeczywistości jest to wątroba ptaka poddanego diecie polegającej na tuczeniu go do granic wytrzymałości. Foie gras to klasyczne danie do win słodkich.
http://najlepszeprzepisykulinarne.blogspot.com/

czwartek, 17 lutego 2011

Kotleciki jagnięce z górskim serem

Kotleciki jagnięce z górskim serem. Przepis jest warty uwagi każdego, kto by chciał zrobić i ma chwilę czasu. Polecam każdemu. Chwila i zrobione.
SKŁADNIKI:
5 comberków jagnięcych(5x200 g), 90 g masła, 100 g podsuszonego jasnego pieczywa tostowego, 30 g natki pietruszki, 20 g świeżej kolendry, 20 g musztardy Dijon, 40 g bryndzy lub oscypka, 250 g kaszy burghul, 50 ml białego wytrawnego wina, 250 ml bulionu drobiowego, 50 ml śmietany 30%, sól i pieprz do smaku.
Marynata: 60 ml oliwy, 1 gałązka rozmarynu, 1 gałązka tymianku, 2 ząbki czosnku.
Sos: 50 ml białego wytrawnego wina, 150 ml śmietany 30%, 10 g świeżej kolendry, 150 ml esencjonalnego, ciemnego wywaru mięsnego.
PRZYRZĄDZENIE:
Comberki jagnięce marynować z rozmarynem, tymiankiem, czosnkiem i oliwą przez 24 godziny. Mięso odsączyć z marynaty, naszpikować serem, opruszyć solą i pieprzem. Comberki obsmażyć na sklarowanym maśle, przełożyć do brytfanki, dodać zioła z marynaty i piec w temperaturze 170 stopni przez około 12 minut.
Powstały w czasie pieczenia sos połączyć z białym winem, dodać kolendrę, ciemny wywar mięsny i gotować. Całość zagęścić świeżym masłem (50 g) i doprawić do smaku.
Podsuszone jasne pieczywo tostowe zmiksować z natką i kolendrą, doprawić solą. Upieczone mięso posmarować musztardą i oprószyć tostem zmiksowanym z ziołami. Kaszę burghul wymieszać w garnku z gorącym, rozpuszczonym masłem, dodać białe wino, bulion, śmietankę i przyprawy. Gotować do miękkości.
Polecają ten przepis najlepsi szefowie w całym kraju, a i może na świecie. Zapraszam do oglądania blogu, na którym jest dużo więcej przepisów i ciągle są dodawane.
http://najlepszeprzepisykulinarne.blogspot.com/

Pieczony łosoś w tymiankowo-serowej skorupce

Pieczony łosoś w tymiankowo-serowej skorupce. Polecam, bo jest bardzo dobry. Łatwy w zrobieniu, wystarczą podstawowe pojęcia o kuchni. Dla chcącego nic trudnego.
SKŁADNIKI:
600 g filetów z łososia, sól, biały pieprz, 20 ml oliwy z oliwek, 160 g serowej panierki,. Serowa panierka: 120 g chleba tostowego, sól, pieprz, 15 g świeżego tymianku, 80 g serka kremowego, 30 g masła.
PRZYRZĄDZENIE:
Serowa panierka: Włożyć do malaksera chleb tostowy bez skórki, tymianek, serek kremowy i masło. Blenderować na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Cienką blachę wyłożyć przezroczystą folią i pokryć ją równomiernie masą na grubość 1/2 centymetra. Całość włożyć do zamrażarki. Zmrożoną panierkę pokroić na 4 prostokąty szerokości filetów z łososia.
Łososia pokroić na 4 porcje. Oprószyć solą i pieprzem, przykryć prostokątami panierki. Blachę skropić delikatnie oliwą i ułożyć na niej porcje łososia. Całość włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 15 minut.
CIEKAWOSTKA:
Tymianek pospolity. Przyprawa o bardzo silnym aromacie. Liśćmi i młodymi pędami przyprawia się dziczyznę, królika, mięso wędzone, sery, sałaty, warzywa strączkowe, duszone warzywa, farsze do ryb i drobiu. Najlepiej harmonizuje z pietruszką, czosnkiem, cebulą i liściem laurowym, ale nie należy jej łączyć z majerankiem.
Przepis ten, tak jak i inne są polecane przez najlepszych szefów kuchni w całym kraju. A z uwagi na to, że każdy potrafi zrobić sobie jedzonko można cokolwiek dołożyć do przepisu. Polecam wszystkim mój blog. Na nim jest dużo przepisów, i ciągle dodaję nowe. Powinny zainteresować.
http://najlepszeprzepisykulinarne.blogspot.com/

środa, 16 lutego 2011

Pieczona pierś kaczki

Pieczona pierś kaczki z parfait z prawdziwków to bardzo dobra potrawa.Każdy może zrobić,jeśli tylko ma chęci do pracy.Wystarczy podstawowa wiedza o kuchni.
Składniki:
1 łyrzeczka posiekanej cebuli,4 piersi z kaczki,2 łyżki jasnego sosu sojowego,3 łyżki sosu ostrygowego,1 laska cynamonu,200 g prawdziwków,1 łyżka brandy,6 łyżek majonezu,150 g wiśni marynowanych w imbirze,1 łyżeczka soli,1 łyżeczka białego pieprzu,1 łyżka cukru,1 łyżka przyprawy"5 smaków",4 gwiazdki anyżu,3 łyżki oliwy z oliwek,1 mandarynka,1 szklanka czerwonego wina,1 szklanka wywaru grzybowego.....
Przyrządzenie:
Prawdziwki płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę,następnie smażymy na oliwie z oliwek z cebulą i zalewamy 1 szklanką wywaru grzybowego.Doprawiamy do smaku solą,pieprzem,cukrem i brandy.Gotujemy około 45 minut,miksujemy i przecieramy przez sito.Gotową masę zamrażamy i bardzo często mieszamy,tak by powstały delikatne lody parfait.
Nacinamy po skórze piersi kaczki i marynujemy je przez 5 godzin w jasnym sosie sojowym,sosie ostrygowym,,cynamonie,anyżu,przyprawie"5 smaków",cukrze i pieprzu.Następnie pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 35 minut.Przed ułożeniem na talerzu kroimy je w cienkie plasterki.
Ze zredukowanego czerwonego wina oraz drobno pokrojonych wiśni marynowanych z imbirem robimy sos,dopawiając go do smaku pieprzem i solą.Polewamy nim talerz,na którym układamy plasterki kaczki oraz dekorujemy sałatą i parfait..
Polecam,bo jest bardzo dobre i zachęcam do zrobienia wspaniałego posiłku.A z uwagi na czas jaki ktokolwiek ma,to może to zrobić każdy bez ograniczeń.Wystarczy chęć do sporządzenia sobie jedzonka.
http://najlepszeprzepisykulinarne.blogspot.com/

wtorek, 15 lutego 2011

Pieczona kaczka na szpinakowo-serowych cannelloni

Pieczona kaczka na szpinakowo-serowych cannelloni.Łatwy przepis dla kogoś kto ma jakiekolwiek pojęcie o jedzeniu.Polecam,bardzo dobra.Dla chcącego nic trudnego.
SKŁADNIKI:
1 kaczka(około 2 kg.),,2 łyżki suszonego majeranku,,1 łyżka świerzego,roztartego czosnku,,sól,mielony pieprz,,4 cannelloni,,200 g świeżego szpinaku,,20 g parmezanu,,20 g sera taleggio,,1 l mleka,,1 kostka masła,,80 g mąki pszennej,,1 1/2 łyżki gałki muszkatołowej,,60 g tartego sera gruyere,,1 łyżka kardamonu,,3 pomarańcze,,100 ml czerwonego wina,,cukier,,60 g sosu pieczeniowego,,1/2 pęczka rukoli,,3-4 świerze truskawki,,100 ml oliwy z oliwek,,1 kora cynamonu,,1 cytryna,,1 limonka,,majeranek.
PRZYRZĄDZENIE:
Beszamel::::Mleko zagotować wraz z 250 ml wody,doprawić do smaku solą,pieprzem oraz gałką muszkatołową,zagęścić zasmażką z masła i mąki pszennej.
Kaczkę dzień wcześniej dokładnie umyć,osuszyć i dokładnie natrzeć majerankiem,czosnkiem,solą oraz pieprzem.Kaczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 60-75 minut,od czasu do czasu polewając ją wytapiającym się tłuszczem.
Sos kardamonowy::::Ziarna kardomonu delikatnie zmiażdżyć,zalać czerwonym winem,dodać szczyptę cukru,zagotować,gotujące się wino zapalić.Skórkę pomarańczową zetrzeć na tarce i sparzyć,a sok wycisnąć,dodać do niego taką samą objętość cukru i odparować do konsystencji syropu.Połowę płynu wlać do czerwonego wina,a drugą zachować do przygotowania oliwki.Połowę skórki pomarańczowej dodać do gotującego się sosu wraz z sosem pieczeniowym.Całość chwilę gotować,dodawać masło,cały czas mieszając,doprawić do smaku.
Oliwka cytrynowo-cynamonowa:::::Rozgrzać oliwę w rondelku,dodać korę cynamonową,chwilę podsmażyć i odstawić do wystygnięcia.Do ciepłej oliwki wrzucić startą i sparzoną skórkę z pomarańcz,limonki i cytryny wraz z sokiem oraz resztą syropu pomarańczowego.Doprawić do smaku.Rukolę i truskawki umyć i osuszyć.Z truskawek usunąć szypułki i wraz z sałatą wymieszać w naczyniu,skrapiając oliwką cytrynowo-cynamonową.
Na talerz wylać sos,wyłożyć cannelloni oraz upieczoną kaczkę.Całość zwieńczyć sałatką z rukoli i truskawek.
http://najlepszeprzepisykulinarne.blogspot.com/