środa, 23 lutego 2011

Comber z sarny z pumperniklowymi lodami

Comber z sarny z pumperniklowymi lodami, to bardzo dobre danie z pewnymi dodatkami. Polecane przez kucharzy w naszym kraju, a i może dalej. Dla chcącego nic trudnego. 
Składniki:
500 g oczyszczonego kombra z sarny, 300 g oczyszczonych prawdziwków i pokrojonych w plasterki, 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę, 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki, 1 ząbek czosnku-roztarty, 4 miniaturowe bukieciki sałat.
Wędzenie: Garść siana i wiórków z olchy, 2 stalowe patelnieo takich samych rozmiarach, stalowy stelaż do umieszczenia na jego dnie jednej z patelni.
Marynata: Sok z 2 mandarynek, 1 łyżeczka przyprawy" 5 smaków ", 1 łyżeczka rozkruszonych różnokolorowych ziarenek pieprzu.
Przyrządzenie:
Lody z dodatkiem pumpernikla: 4 kulki lodów waniliowych dokładnie wymieszanych z łyżeczką cynamonu i 2 kromkami wysuszonego i startego na drobnej tarce pumpernikla.
Ziołowe pesto: 8 łyżek oliwy z oliwek zmiksowanej z płaską łyżeczką drobno posiekanych ziół (majeranku, tymianku, lubczyka, oregano), 2 łyżkami lekko podsmażonych orzeszków pini, ząbkiem czosnku i 2 łyżkami parmezanu.
Mięso dokładnie wymieszać z marynatą. Odstawić na minimum 24 godziny przed wędzeniem. Najwygodniej jest wędzić na otwartym powietrzu: ustawić patelnię na grilu lub pod bardzo dobrze działającym okapem. Na dnie patelni ułożyć siano z wiórkami. Przykryć stalowym stelażem. Na stelażu ułożyć mięso i przykryć drugą patelnią. Wędzić około 40 minut. Patelnię odstawić na około 20 minut, by mięso powoli ostygło.
Grzyby podsmażyć na oliwie z oliwek z cebulą, natką i czosnkiem do momentu, póki nie zaczną się delikatnie rozklejać. Usmażone grzyby rozłożyć na talerzach, formując je w koło. Na grzybach ułożyć cienkie plastry uwędzonej sarniny, miniaturowy bukiecik sałat i kulkę lodów. Brzegi talerza delikatnie polać ziołowym pesto.
Ciekawostka:
Pumpernikiel to ciemny razowy chleb pokrojony w cieniutkie kromeczki, długo zachowujący świeżość. Przyrządza się go z ciasta niemal niekwaszonego, z mąki żytniej grubo mielonej, z dodatkiem melasy lub miodu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz