poniedziałek, 21 lutego 2011

Panga z duszonymi warzywami

Panga z duszonymi warzywami jest bardzo dobra. Każdy wychwalał to danie. Bo kto nie lubi konkretnej ryby i wszędzie dostępnej. Polecam każdemu bez ograniczeń.
Składniki:
160-180 g filetu z pangi, 1/2 pęczka świeżej kolendry, 1 kłącze trawy cytrynowej, 1 mały korzeń świeżego imbiru, 100 g warzyw (pędy bambusa, kapusta bok choy, papryka, kiełki fasoli), 2 ząbki czosnku, 3 łyżki sosu sojowego jasnego, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 120 ml oliwy z oliwek, 20 g masła, 30 g makaronu sojowego, 150 ml oleju, 100 ml mleka kokosowego, 100 ml śmietany 36%, 1 łyżka czerwonej pasty cury, 1 łyżka zielonej pasty cury, 20 ml jasnego sosu rybnego, cukier, mielony biały pieprz, sól.
Sporządzenie:
Pangę umyć, osuszyć. Posiekać kolendrę i trawę cytrynową. Imbir obrać i zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z 20 ml oliwy z oliwek. Tak przygotowaną marynatą obłożyć rybę, całość zafoliować i wstawić do lodówki.
Makaron sojowy moczyć w zimnej wodzie przez 1 godzinę. Przygotować sosy. Do lekko rozgrzanych dwóch rondli wlać po 25 ml oliwy, dodać (oddzielnie) pasty cury, przesmażyć. Wlać mleko kokosowe oraz śmietanę. Gotować do momentu zredukowania się sosu, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz sosem rybnym. W razie potrzeby zagęścić sosy masłem lub zasmażką.
Oczyszczone, umyte i pokrojone warzywa usmażyć wraz z posiekanymi ząbkami czosnku na dobrze rozgrzanej patelni. Dodać sosy sojowe, doprawić do smaku i dusić do momentu, aż warzywa będą lekko chrupiące.
 Pangę wyjąć z marynaty i usmażyć z każdej strony na oliwie z oliwek z dodatkiem świeżego masła.
 Makaron sojowy dokładnie odcedzić, usmażyć w głębokim oleju i osuszyć na kuchennym ręczniku.
Na talerz wylać sosy, ułożyć na nich warzywa i smażoną pangę. Całość zwieńczyć smażonym makaronem sojowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz